Slutet gott, allting gott!

Det börjar dra ihop sig för hemfärd och det är ofattbart att vi snart har varit här i 3 månader.. Min praktik är godkänd och klar, dessa norrmän.. Ett bra betyg och komplimanger som b la "du är ju mycket duktig för att vara 2:a års student". Det känns som att kraven inte riktigt överrensstämmer med de krav som sätts på oss hemma, och hädanefter ska vi nog vara tacksamma för de höga krav som faktiskt ställs.. Det gör ju oss faktiskt till en av de bästa sjuksköterskorna i världen!!

Man kan inte riktigt greppa att vi är hemma om en vecka. Becci och Niklas har varit här, och jag och Mia har spenderat 8 underbara dagar tillsammans här.. Tiden har verkligen bara runnit förbi!

Jasse kör järnet nu på praktiken, slutbedömning imorgon! Plugg och julmys är vad som återstår dessa dagarna. På onsdag ska vi upp i ottan och se julkalendern, ha julmys, dricka varmchoklad och ha en riktig julig morgon! Stros på stan någon dag och på lördag ska vi ta oss med tåg till en annan by där dem har en känd julmarknad. Mysigt!


Här har blivit riktigt kallt, och vi har hittat en bastu som ligger precis i grannhuset! Riktigt härligt! Så lite bastu ikväll blir det:)

Här kommer bilder från helgen!
Ses snart!
Kram Sarah

















'
























Eviga längtan/väntan

Nu är det inte många dagar kvar här i Stavanger.. känns helt overklig om jag får säga det själv! Det som är mest overkliget är nog att vi verkligen har klarat av detta testet, känns iallafall för mig som ett stort steg. Idag åkte Mia också, så jag har haft en tyst plugg dag här idag, då jag inte kunnat prata med någon. Jag och Sarah jobbar helt olika nu i 2 dagar då hon jobbar dag och jag jobbar kväll..

Igår blev det bestämt att den 4:e december, dvs dagen innan vi åker härifrån ska vi gå på julmarknad i Egersund. På hemsidan ser det ut som en jätte mysig julby, så jag längtar redan. Har idag börjat lite smått med julmysig för att få igång stämningen!

I övrigt går mycket tid/tankar nu till allt som har med studerande att göra. Har haft mina ångest attacker och så, men för tillfället tar ajg allt bara som det kommer. Hoppas på att kunna få ro till att i helgen kunna unna mig att åka in till stan och bara ha det mysigt. Men vi får se om friden slår till inombords. :) Jag hoppas verkligen det. 

Nu ska jag kila iväg till jobbet som där förövrigt bara är 5 dgaar kvar av om man räknar dagens arbetande också. Sarah hade sin bedömning redan idag, men eftersom att jag inte fick komprimera mina vecka här så går jag även måndag och tisdag i nästa vecka. 

Puss, Jasse



 

oboy.. vilket vacker väder.

oj oj oj.. Mia är i stan! (MIA = Sarahs bästa vän = lite smått vilse i den norska kulturen) JA, ni såg rätt. Sarah har fått det efterlängtade besöket från Malmö. Och jag har äntligen fått krama om min tussilago. Men det tog en del kraft att ta mig hit. Kastrup var okej, inte så svårt. Fick vänta lite på flyget men vad är inte egentid värd i dagens samhälle? När jag väl kom på detta lilla SAS plan landade jag bredvid en man med lysekofta. Haha, det tog inte lång tid innan jag fick uppleva dessa koftor. Redan där kände jag vibbarna av de norska skogsmullarna. Han ville samtala på sitt utländska språk, och trodde förvisso att jag var dansk. Trevligt en stund, men vad hände med den där egentiden? Sov en stund, måttligt behagligt i de trånga stela flygstolarna. Men men.. kom fram till Norge. Och det var ju det som var målet.

Väl framme i de norska backarna kom nästa projekt som ett brev på posten. Ja, hon bor ju inte direkt granne med flygplatsen. Hoppade på buss nr 9, bad busschaffören att säga till när jag var på Madlakrossen. Och några hållplatser innan ser jag att han ska byta med en annan busschafför. NEEEEJ. Vad gör jag nu? Men.. i Norge är busschafförerna trevliga för omväxlingsskull. Han gick bak till mig och sa var jag skulle hoppa av. Och log!!! Hjälp, hur hanterar man detta? I Malmö ser majoriteten chafförer halvt deprimerade ut och livsgnistan tryter.

Träffade upp Sarah på Madla amfi, ett köpcenter som jag lyckades hitta till! Vi hade bestämt att vi skulle promenera till legoklossen till hem. Och ja, det gjorde vi. Vilket var en spännande upplevelse. Aldrig har jag förstått vidden av backar. Inte bara backar, utan BACKAR. Kramp i vaderna efter 20 min. Och tillråga på det hotar Sarah med att vaderna växer de närmsta veckorna i detta klimat. Som om det inte redan är jobbigt med stora "vältränade" vader.

Och mer promenad har det blivit. Dock trevlig sådan. Naturen är så fantastisk. Solnedgång över fjorden, lagom innan taco till middag. Kan det bli bättre? Jo, ostbricka på kvällen.

Hm, vad mer kan jag berätta om dessa två bästa dagarna på länge? Kanske att solen har skinit både igår och idag. Och jag har sovit på en luftmadrass på det lilla golv i hennes legokloss. Samt blivit introducerad till vax i öronen. Och inte vanligt vax, utan formbart vax som ska stoppas in i öronen på kvällen för att dämpa alla ljud, så att man kanske har en chans att somna mellan de fyra papperstunna väggarna. Men jag kan inte påstå att de har fungerat, åkte ut lagom till midnatt. Och vi lade oss halv tolv.

Ja, det var det mesta mitt tunga hjärta ville lätta sig med. Ha det! (Så säger man här istället för hejdå. Och har man en fråga så säger man spöre. )

Godnatt.

Mia






















Man blir påmind om vad man har!

Denna helgen har jag spenderat tillsammans med Beccy och Nicklas som kom och besökte mig här i Stavanger. Har verkligen varit hur mysigt som helst att ha dem här. I fredags när jag hämtade dem på flygplatsen och skulle nyss stiga in i ankomsthallen ser jag Nicklas komma emot mig. Kände direkt hur jag blev gråtfärdig, men tänkte att jag inte skulle gråta och omvandlade tårar till ett smile istället. Vi tog bussen hem till mig, där jag nu har spenderat 9 veckor av mitt liv. Kändes lite pinsamt att visa en lilla rum, hus, barack... men alltid har verkligen gått jätte bra och vi har fått gott om plats i mitt rum. Jag och Beccy gav oss ut på promenad då babe var trött och sov. Tror hon var en aningens förvånad om hur många backar som finns här och man börjar tänka tillbaka på tiden då man själv såg varje backe som en "djävuls- backe". Nu när man har varit här så pass länge så bara man traskar på i dessa backar som att om man aldrig gjort något anant. ;)

Kvällen spenderades här i baracken, med god mat och gott sällskap. Senare efter maten drog vi oss in på mitt rum och kollade på film. Så mysigt att bara ha dem man älskar så nära, helt overkligt <3

I lördags hade vi som planer att gå i stan och på kvällen äta på resturang. Men vädret förstörde våra planer, då det regnade hela dagen var det inte vidare kul att gå i stan så pass länge. Så vi sprang in och ut genom affärer några timmar, tills vi kände oss mätta på det hela. Sen handlade vi mat med oss som vi sedan tillagade när vi kom hem. Denna kväll blev det kyckling klubbor med potatis och vitlökssås. Även denna kvällen fortsatte på mitt rum med film. Finns tyvärr inte jätte mycket att göra här, så det lilla får räcka!

Imorse (söndags) vaknade jag upp bredvid min älskling. Finns det något bättre än att vakna upp bredvid den man älskar?!? Svar: Nej!
Idag har jag och beccy bara hunnit med att gå ner till fjorden en liten sväng, i övrigt har det mest varit en väntan på att de skulle åka. När de lämnade mig på busshållsplatsen för att åka iväg med bussen kändes det så hårt. Egentligen är det bara 3 veckor, men 3 veckor känns för tillfället VÄLDIGT långa! Hoppas dock på att de bara rusar förbi och att jag snart är hemma bland nära och kära <3 När man får turen att ha några av sina närmaste här för några dagar inser man hur mycket man saknar det som man har där hemma! Men samtidigt ska jag inte vara så negtiv eftersom att jag vet att jag kommer ha med mig mycket från denna resan. Inte minst har man växt som person av att åka iväg så här.

/Jasse













Tack för dessa dagar <3

Dagarna & veckorna går... fort nu..

Hej hopp.

Det var ett tag sen vi skrev, men det är bara till att beklaga. ;) Som ni såg i förra upplägget var vi i lördags ute och festade. Det började med att jag och Sarah satt hemma och hade det mysigt med tocos och vin, sen runt 10 tiden gick vi bort till de röda barackerna till Mohammed och förfestade. När vi kände oss redo för utgång åkte vi med en snäll vän till Mohammed som är från Norge.
Väl på stan började vi innne på en pub, där vi varit tidigare, jag och Sarah gav oss också på att försöka komma in på dansstället som låg precis bredvid. När vi väl kom in där fanns där inte en kotte som dansade och stället var helt dött. Så i ett sista hopp gick vi till All toll(som therese skrev att det hette). På detta ställe var det en lite äldre åldersgrupp, men det var ändå kul. När vi först satte oss ner vid ett bord som var ledigt kom där en norsk fram med en flaska vin och glas till oss. Vi tackade och tog emot vinet som smakade kork eller kåda. Iallafall var det jätte äckligt! ;) Resten av kvällen spenderades på dansgolvet! =) Förresten killar... vet ni hur man gör om man vill dansa med någon tjej här i Norge? Man ställer sig bakom tjejen och sen så drar man huvudet fram och kollar på tjejen. Antagligen ska väl då tjejen nicka om hon vill dansa, men detta prövade vi aldrig då killarna var skit äckliga och fula.

Nu i veckan har det bara varit praktik för min del. Har verkligen fått en jätte bra handledare. Hon gick själv ut ssk utbildningen i sommras så vi båda är lite nya på det hela, så det känns bra. Gruppen som jag jobbar i verkar också bra, överlag. Idag gick jag också med min andra kontakt sjuksköterska. Hon var också toppen att gå med, fast man kände sig lite mer stressad med henne.

Imorgon kommer min älskade Nicklas och min underbara syster Beccy. Ska bli så mysigt att ha de här och visa dem hur jag har det. Så... jag längtar ! 13.05 gäller det imorgon, för då landar planet!

/Jasse

Stavanger by night
























Hemtjänsten i Tjensvoll

Idag skulle jag till mitt första möte på hemtjänsten i Tjensvoll, där jag ska spendera stora delar av min tid nu i 4 veckor och 2 dagar framöver(ja det är viktigt med de två dagarna enligt skolan!). Känns som att det säkert kommer till att vara en bra grupp man ska vara i, men idag blev vi bara runtvisade på huset där vi har våra morgon möten osv.
Samtidigt som jag hoppas på att lära mig något från denna praktiken, har jag inte allt för stora förväntningar, då jag vet att både Therese och Ullrika har berättat om vad man får göra. Här i Norge går man 3 år på högskolan för att läsa till sjuksköterska för att sedan utföra undersköterska arbete. Jag ska iallafall gå med en som är rätt så nyligen klar som sjuksköterska, men det ska bli kul att se vilka kunskaper hon har och vad jag kan tillföra, om jag kan tillföra något?!?

Har nu gått i en hel vecka och väntat på att ett USB minne med ett program som kan läsa upp min tentamen ska komma, men det har fortfarande inte dykt upp så igår fick jag panik och ringde en kvinna på företaget. Eftersom att kvinnan tyckte så synd om mig, då jag har tentamen på torsdag så skickade hon en demo på programmet, vilket gör det möjligt för mig att lyssna på tentamen. Kan ju bara säga att det var en enorm lättnad när jag fick detta mailet!

Idag har jag pluggat till tentan i massor sen har jag även skrivit en liten inköps lista till systern min idag om vad hon ska ta med sig hit när de kommer om 10 dagar. Känns så härligt att kunna räkna ner på riktigt nu! Hoppas ni såg bilden från igår på nedräkningsschemat som jag gav till Sarah igår, för att vi ska kunna kryssa av dagarna! 33 dagar kvar till hemresa går minsann fort, det är så man får tänka när man har en svacka med hurmöret.

/Jasse

En helt vanlig dag i Stavanger...









RSS 2.0