Dagen som innebär att det bara är 5 veckor kvar!

Hej!

Vi har blivit dåliga på att skriva här och berätta för er vad som händer här i Norge, men om jag ska vara helt ärlig så händer det inte jätte mycket nu i våra liv eftersom att mycket går ut på att plugga inför tentan på torsdag. Men lite hinner vi allt med ändå som förra helgen var vi först på jakt efter apelsinkrokant till mig. Det försöket misslyckades men på kvällen lyckades vi iallafall med ett försök att komma in till bio, här i Stavanger. Vi försökte vi veckan innan också, men eftersom att bussen inte gick då fick vi hoppa det då. Men denna gången hängde även Therese med oss. Vi såg "Going the distance" som gav oss alla en massa skratt men även tårar. Känns som att det här med biobesök är underskattat sen man började ladda hem filmer, men om man tänker efter är det faktiskt hur mysig sak som helst att göra! 
Förra söndagen blev vi överraskade när det helt plötsligt knackade på våra dörrar, där utanför stod Brit (damen som körde oss till Sola strand, om ni minns?) och sa att vi skulle ta på oss ytterkläder för att hon tänkte ta med oss på en tur. Det blev en helkväll med henne med både en tur längst havet, resturangbesök och en visit i hennes härliga hem.

I Veckan annars har vi varit på Barsel respektive Barsel Hotell, dit man kommer när man har fött barn här i Stavanger. Minst sagt så var mitt ett hotell, som man bara gick in till patienterna när de ringde på en. Kändes lite skummt att aldrig lära känna alla sina patienter under sitt pass. 
I Fredags på vår lediga dag var vi på ett möte angående nästa praktik inom hemtjänsten. Detta blev ett känsloladdat möte med mycket ilska eftersom att det känns som att skolorna inte har pratat sig samman innan vi åkte hit. Detta handlade b la om hur vi skulle utföra vår praktik, att vi inte ska utföra deras uppgifter samt hur vi ska bli bedömda. Det hela slutade i tårar och Sarah samlade sin ilska och ringde Ingela (lallalallalalaaaa) och berättade hur nära vi nu var till att ta vårat pick och pack och åka här ifrån. Det hela slutade med att Ingela tog och skrev ett mail till den ansvarige här där hon förklarade som det var, vad vi ska göra och inte göra här! Kändes som en lättnad när man kunde lägga över ansvaret där det hörde hemma!

Lördagen blev det stan för hela slanten! vi åkte in vid 12 och var hemma igen vid 18.00. Under denna vistelse han vi med att gå i massa affärer och äta en mysig lunch på en grekisk resturang. I Stan inhandlades det räkor, krabbor och en massa tillbehör som på kvällen avnjöts med ett glas vin tillsammans med Therese. 












Spökvägen där lycktorna alltid släcks när vi går förbi...

Utsikten längst uppe på kullen där vi går till sjukhuset.

Vår lilla stig genom skogen, som vi gått nu i 7 veckor för att komma
till sjukhuset.




Kino (bio)

24/10 En härlig tur med Brit.


30/10 i stan






Sarah påstår att hon har gjort mig gravid? Undrar dock fortfarande hur detta gick till?!?
P.s Glöm inte gå in och klicka under "Länkar", ett liten suprice...;)

Halvlek

Tiden springer iväg och nu går vi faktiskt in på andra halvan av vår resa. Det känns skönt och vi båda vet att denna tiden kommer gå fort. Om tre veckor kommer Jasses syster och pojkvän, och bara någon dag efter det kommer Mia! Jag längtar! Det kanske låter för er som att vi har det väldigt illa, så är då inte fallet.. Men hemlängtan är stor och saknaden efter att ha nära och kära runtomkring sig, kunna vakna upp och äta sin frukost i lugn och ro i morgonrock, slippa ta på sig en full mondering när toaletten kallar på natten, duscha utan att tänka på att ta med sig halva toalettbestyren med sig in, kunna handla mat på en söndag, sova utan öronproppar, slippa höra när dem på andra våningen kissar när vi äter frukost... Listan kan göras lång! Givetvis ska vi ta vara på både Norge och av tiden som återstår!

De första tre dagarna på praktiken var väldigt händelselösa, vilket nog var tur i oturen för på torsdagen fick vi intryck så det både räckte och blev över...
En patient kom in akut på vår avdelning i ett mycket kritiskt tillstånd och blev succesivt sämre. Vi fick b la se hur man lägger en patient i respirator.. Kort sagt händelserik dag. Men vad vore en bra sjuksköterska utan sina erfarenheter?

Idag är det lördag vilket innebär ett nytt bioförsök! Dessförinnan ska vi gå på butikjakt, Jasse har abstinens på apelsinkrokant och har lyckats komma över en karta till en chokladbutik som ska ligga här i närheten! Mmmm... 

Kram Sarah










Jag ser det snöa!

Idag har det varit jätte kallt här, och nu när jag satt och pluggade började det snöa. Bara några flingor kom, men det är ju alltid något. Ibland kan jag längta till den dagen det lägger sig så man kan vara ute och gå när det sprakar under skorna och sen komma in i värmen för att ta en kopp te eller varm chocklad! =) Dock längtar jag då inte till skåne-snö då det oftast inte lägger sig ändå.

Idag började vi vår praktik på barnavdelningen 3E, vilket omfattar barn som är akutpatienter och onkologi patienter. Har tyvärr inte funnits mycket att göra då alla barnavdelningar för tillfället har det väldigt lugnt, men vi har fått räkna ut och späda/blanda en antibiotika till ett barn. Måste ju bara nämna att man glömmer både hur man gör och hur man räknar ut om man inte underhåller det, så den sjuksköterskan borde nog ha tänkt ett och annat om hur sakta det gick för oss att dra upp allt osv. På eftermiddagen fick vi gå ner till en allergimottagning där vi skulle få vara med om när barn skulle ta pricktest och utföra spirometri osv, men det barnet vi skulle vara med kom aldrig. Men vid den dö tiden fick vi testat både att göra spirometri (vilket jag gjort tidigare) och sen fick Sarah göra ett pricktest mot pollen och katt och hund, men som tur var reagerade hon inte på något av de sakerna! Blir väldigt mycket dö tid på dessa avdelningar då de har så lite att göra, vilket känns trist, då det är detta jag vil jobba med så jag vill ju verkligen vara med om så mycket som möjligt då. Hoppas på en bättre dag imorgon med många patienter.

Nu ska jag gå och fixa ihopa lite mat, som idag blir pasta cabonara.
/Jasse

Sverige-Spanien

Igår höll jag och Jasse skön söndag. Promenad i ett blåsigt, kallt och regnigt Stavanger blev det mellan pluggvarven. Till och med så att vi blev tjuvar för en dag, men att göra sig tjuv för någon enstaka majskolv som dessutom inte smakade vidare gott kan tyckas låta korkat... Dock fick vi oss ett gott skratt denna mulna dag, haha.


Imorse bar det av till sjukhuset, vi båda har praktik på samma barnavdelning denna veckan. Idag och imorgon är vi på en vårdavdelning som berör de flesta områdena förutom ortopedi och onkologi. Jag fick springa på gastroscopi och coloscopi, på ren svenska;tarmundersökning med slang...
På slangen sitter det en kamera, så man ser tarmens arbete och peristaltik, allting på en tvskärm. Tro det eller ej, en tarm är faktiskt häftig!

Dagen var i övrigt lugn och det fanns inte så mycket att göra. Vi träffade en norsk student som rekomenderade oss att ta kontakt med patologen eftersom dem alltid är sugna på att ha med studenter under obduktioner. Hon berättade att hon själv varit med under en obduktion... "Ring dit, eller gå ner i källaren vettja, allra längst ner, så långt bort ni kan komma". Jahadu! Nej tack sa jag och gav Jasse en mild blick. "Det luktar ju väldigt illa, och du kan nog inte äta kött på några dagar-Tigerbalsam under näsan är att rekommendera". Jasse; "Men det hade nog varit intressat". NEJ NEJ NEJ!! Usch och fy...
Imorgon får vi hoppas på lite mer roligheter. Onsdag och torsdag ska vi gå på en akutavdelning.

Eftersom vi bor på en korridor med enormt mycket liv(spanskt kackel) var det idag kallat till möte, allt detta tack vare Ulrika. Dock var vi alla på praktik så stackars Ullis fick själv stå till svars för oss alla. Ett kök fullt av spanjacker, en yr gammel-norsk advokat som inte kunde engelska, också lilla Ullis. Korten lades på bordet, även en spanjor kan spela kort han.."Ni svenskar skypar så det stör vår husfrid". Hympf! Det lutar nu åt att jag, Jasse och Therese flyttar över till Ullis. Housekeepern vill samla alla spajorer på en korridor. Så, kriget har nu börjat. Sverige-Spanien! Hejja Hejja!






"Vi gratulerar vi gratulerar....!!"

Hipp Hipp HURRA!
Morgonen inleddes med frukost på sängen för Therese som fyller år idag=)

Igår spenderade jag 12 timmar på förlossningen, så HÄFTIGT!! Fick vara med på två kejsarsnitt och en vanlig förlossning. Jag som trodde jag skulle svimma i operationssalen och få blodsmak i munnen, nej nej, ki fick jag och stod med de andra läkarstudenterna som hökar över mammans mage.. Obeskrivligt! Ut kommer det en liten levande varelse med 10 fingrar och 10 tår ur denna mage, livs levande!!
Hem gick en sprudlande glad sjuksköterskestudent med pumpande adrenalin i kroppen, och plötsligt är den bara där..känslan... Den liksom bara kommer till dig och säger.. "Sarah, det är ju barnmorska du ska bli.." Jaha ja..Tack tack och så bockar vi av.. Härligt!








2 dagar med Jordmor (barnmorska)

Hej alla som läser detta.
Nu har jag varit inom jordmortjensten i 2 dagar och jag börjar mer och mer se att det är verkligen antingen barn eller kvinnor som jag vill jobba med, av den yngre typen. Igår gick jag med en som hette Solveij och idag med en som hette Thora. Väldigt duktiga var de båda två och tog emot patienterna på det bästa sättet. Jag har varit med och tagit blodtryck, urinstickor och känns på en massa stora och små magar. Så underbart och fasinerande är det när man vet och känner att ett barn finns inne i en mage. Jag är iallafall helt till mig! Hoppas själv att man också får en sådan bra barnmorska när det väl är dags för mig att ha barn, för de kunde verkligen sin sak! =) När jag skulle gå idag så berättade Thora lite om hur hon tyckt dagen varit och menade på att jag verkade väldigt intresserad och kunnig (och intresse finns där absålut!) så när jag sen stod och skulle ta lite broschyrer om graviditet osv som kan vara bra att ha till tentan så kom hon med en bok som hon tyckte att jag skulle få eftersom att jag var så intresserad.

Dag 1 på förlossningen

Första dagen idag på förlossningen gick hur bra som helst! Först när jag kom verkade alla kolla på mig, som om att "vem är hon och vad gör hon här?!?". Men efter att klockan 8.00 varit med om mitt första kejsarsnitt så rullade det bara på. Ungefär vid 10.30 var jag även med om mitt andra kejsarsnitt. Det var mycket dötid också idag, då vi var 3 studenter på avdelningen och alla kan inte vara med så fort det händer något. Precis när de sagt att jag kunde gå (eftersom att de 2 som höll på att föda redan hade studenter på rummen) hör jag att en springer efter en läkare till ett annat rum och med en sugklocka. Som tur var klarade patienten få ut sitt barn utan att denna behövdes brukas. :)

Stod på alla tre och hade tårarna i ögonen, men tänkte att jag kan inte ställa mig och gråta! ;) Först trodde jag att detta skulle vara en upplevelse som skulle göra så jag inte ville ha barn på ett tag, men usch.... inte ändrades den tanken inte.. kanske undertiden när de hade ont, men inte när de fick barnet till sig på bröstet! Men jag får väl allt vänta ett tag till! Eller vad säger du älskling? ;) 
Min dag är iallafall förgylld nu och ännu mer ska det bli när vi ikväll ska göra kladdkaka:)

/Jasse

Blondie goes brown..

Rolig helg, här i bilder..

























See you!


"Det är mer kraft i Norska marränger"

Ja! För det ni, det ska ni allt veta därhemma. Kvällens samtalsämne har nu börjat urarta, för när man börjar analysera hurvida en marräng är luftig, kraftig, sträv, går att sila mellan tänderna eller ej så har det faktiskt urartat.. Ganska så rejält!

Dock har vi fått lite friska fläktar direkt från Örebro, då Ullis kompis är på besök i helgen. Det blev en 5-manna middag bestående av pizza och tacos..mmm... Skratt, prat och skoj, en härlig tjejkväll helt enkelt.


Sarah; "Det luktar popcorn". Jasse; "Det är mina fötter...."  "Sarah får jag låna din papperskorg?". "Använder du din papperskorg om du blir magsjuk här?" "Den går ju ändå att tvätta"

Nu mår Jasse illa!!!


Måste kila.........















Lata dagar...

...kan också kallas pluggdagar..
Slutbedömning igår och sedan hem i ÖSregn. Aldrig i hela mitt liv har jag sett så mycket regn på en och samma gång. Det bokstavligt talat forsade ner från bergen när jag och Jasse gick hem, vilket slutade med att vi stog och plaskade i vattenpölar.. HA HA HA. Vad gör man inte för att liva upp en onsdag? Och inte minst fira att första praktiken inom psykiatrin är över. Den har varit rolig, lärorik men också enormt påfrestande.

Idag har vi haft en riktig pluggdag ute i solen vilket också innebär litervis med kaffe...När klockan blev kväll hade jag fortfarande koffeinrus i kroppen vilket fick leda till en skön löptur. Jag hittade en ny väg längs havet, underbart fina vyer och man ser bergen. Så vackert!
Imorgon är det åter plugg, plugg, plugg.. Sen ska det handlas pizza, vi bor ju i "Grandiosas" land, och mysas riktigt.
På lördag bär det in till stan på dan, mys, gränder, shopping?, se människor!!, se kläder!!, och besök på Sting som är ett välkännt mysigt café. Sedan hem för att laga god middag; Pasta al Jasses vän=).. Sen fest på korridoren med massa Norskt folk och Kalmartjejerna för att för andra gången sätta oss på bussen in till stan, dansa till natt blir gryning och till sist ta nattbussen hem(som kostar 60Kr) med Stavangers fjortisar, då menar jag RIKTIGA JOBBIGA småttingar, eller vad säger du Christian...?
Söndag blir förhoppningsvis en riktig söndag med bullar i ugnen, promenad, termos under armen och god picknick.

Tack farmor och hoppas ni får det roligt i NY!
Kram Sarah






=)

Igår hade vi båda våran slutbedömning på psykiatrin som vi klarade galant! De ser våran praktik som att vi enbart skulle ha observerat under denna tiden, så det känns väldigt lätt att klara. Hon som har hand om vår praktik tyckte det var fantastiskt att vi ens kommit så långt som vi gjort, med att ha egna patienter, kunnat börja sätta gränser för patienter osv. Eftersom att jag berättade att Sarah skulle få  sluta på sin praktik igår efter sin bedömning så behövde inte jag heller gå de 2 sista dagarna, Lyx! Så nu kan man verkligen fukosera på tenta plugg. 
 
Dagen i sig idag har varit mycket intensiv för hjärnan, vi gick upp runt 9.00 sendag dess har vi suttit och pluggat ihopa, disskuterat alla psykiska sjukdomar som kommer på tentan. Nu mot slutet av pluggningen satte vi oss ute på trappan eftersom att vädret har svängt efter några dagar av ösregn..... Oohh vad härligt när solen tittar fram! =) 

/Jasse

Ps. Är jätte sugen på kakor denna dag, så imorgon kanske jag gör en fulis och antingen köper mig någon kaka eller ställer mig och bakar här i korridoren?!?

Dripp, Dropp, Dripp, Dropp

Sitter här när regnet faller utanför mitt fönster. Jag blir inte alls på humör att gå till praktiken idag och bli genomsur fram till dess att jag kommer fram! Dock är det sista veckan nu på den praktiken så jag är ändå pepp inför bedömningen och inför vad som komma skall! 

Om jag ska berätta vad som hänt sen i lördagsmorse när jag skrev det andra inlägget så gick jag och Therese och Ullis till något köpcentrum vid Madlakrossen där jag inhandla mig en säng lampa. Så nu slipper jag vakna av att när man tänder strålkastarna i taket ;) Senare på kvällen fanns det planer för utgång, men detta hoppade jag över då jag kände mig helt mör sen morgonen innan.
Igår blev en enda lång pluggdag, skönt när det väl är gjort. Likaså har jag även idag suttit och pluggat i någon timme nu innan jag ska iväg till praktiken. Har kommit in i något som känns som en harmoni av att plugga.. Sjukt att skriva så kanske men det har liksom bara flytit på idag och jag kan nu koppla ihopa 1+1 ;)

Längtar till om 6 veckor som på fredag är 5 veckor tills jag får träffa Nicklas och Beccy. Blev så att de fick åka hit samtidigt då Arne inte ville lämna hemmet pga av mamma som man inte vet hur hon ska må när hon haft sina behandlingar osv. Skypar nästan varje dag med Nicklas och jag bara avgudar den som kom på det programmet!

/Jasse

Vilken kväll/natt!

Wow, vet inte vart jag ska börja. Kvällen igår startade kanonbra med räkor med Therese och Ulrika. Skit mysigt var det!
Sen började det trippa in folk till korridorsfesten som han som har hand om ordningen osv i detta huset hade ställt till med! Sen fortsatte det, när Sarah inte kom hem i tid igår började jag oroa mig som bara den efter henne. Men sen när vi hade sminkat av oss kom hon tillbaka. Fick sitta och prata med henne lite och sen hade jag tänkt att sova.. Men ack så fel man kan ha!?! Då började festen dra igång på riktigt och man låg där och blev mer och mer arg. Tillslut somnade jag, från och till fick jag lite sömn.
Men vid 5 vaknar jag av att Sarah är inne på mitt rum och säger att hon drar till jobb eftersom att hon inte kan sova(hon skulle egentligen jobba kväll). Då hade de jäklarna höjt den jäkla musiken i vårt kök. Jag gick med henne för att laga frukost, eftersom att jag själv inte hade velat stå bland de höga (rent ut sagt) personerna!
När vi kommer ut där och ser argt på dem börjar han som har hand om huset bortförklara sig och komma med en massa ursäkter! Men jag känner att vi får vara de tråkiga svenskarna, för man måste fan få sova lite även om vi bor i student korridor! De stack iallafall efter detta så vid 7 gick jag och la mig igen, men gud säger jag bara.. är så trött och på dåligt humör idag :( Får väl sätta igång någon bra musik så jag kan bli glad och sen sätta igång att plugga.. (inte för att det piggar upp, men man tänker iallafal på annat!)




Ledig dag!

Känns som att efter 4 dagars jobbande i stäck så behöver man sin vecko-vila. Jag inledde dagen verkligen med en vila, då jag sov till 10.10 på morgonen!(återgick till mina gula öronproppar). Vet inte om jag har berättat om mitt och Saras köp av öronproppar som vi gjorde i veckan? Vi skulle iallafall handla sådana och frågade därför vilka som var bäst och om det fanns några små eftersom att det fanns i sverige. Men här i Norge finns det inte i olika storlekar, så det fick bli några vaxkulor som man skulle forma och trycka in i örat. Men dessa var inte vad jag förväntade mig (hörde allt som hände i korridoren med dem). Så nu har jag återgått till mina hederliga gula, svenska öronproppar! Okej detta med öronproppar är kanske inget som intresserar er, så jag går ifrån samtalsämnet;) 

Vilket fall som helst så vaknade jag idag sent, sen vid 12 så tog jag bussen in till stan för att gå där och njuta av min lediga dag. Tänkte att jag redan nu kunde kolla lite efter julklappar, men hittade verkligen inte någotting! Kanske är det så att jag borde kolal lite bättre eller så ska jag bara hitta de rätta affärerna?
När klockan var 15.00 mötte jag upp Therese för att gå och handla räkor och annat gott till ikväll! Tänkte att jag skulle köpa mig en ciderburk eller två, men när jag såg priset så blev jag rent chockad, 29 i norska kronor tog de för vissa och nu snackar vi inte om priset för ett 6 pack utan för en jäkla burk. Jag förstår då inte hur norskar har råd att dricka alkohol? Så för min del fick det bli en Coca Cola, vilket i för sig också är helt okej! :)

Ikväll ska det vara fest i hela detta huset och i morse kom jag på värsta idé. Om man sätter upp en lapp på dörren in till korridoren om att någon har vinterkräksjukan så kanske igen vill komma in till vårt kök?!? Jag tyckte iallafall det var en toppen idé. Men idag när jag kom hem från stan och skulle lägga in saker i kylen så luktade det fan bara spya i vårt kök, så då blev jag genast inte så road av den idén längre ;) Tycker synd om Sarah som eventuellt skulle jobba imorogn morgon... Kul att ha alla här på fest och så ska man upp 05.20 på morognen!

Imorgon har jag planer på att sitta och plugga på dagen, sen på kvällen skulle kanske Therese och Ulrika ut så isåfall hänger jag med dem, men just idag känner jag inte för att festa. Vi får helt enkelt se vart denna helgen leder mig, får skriva sen till er och uppdatera er om hur den blev.

/Jasse


RSS 2.0