Min dag

Praktiken idag kändes ändå helt okej, den gick fort idag. I morse kom Sarah upp till min avdelning och meddelade att det skulle vara en föreläsning kring personlighetsstörning vid 10.00. Denna gick vi båda på, men för min del kändes det inte som att den gav så mycket då den var inriktad mycket på hur man stället diagnoser, teoretiker osv. När vi idag kom hem från praktiken, fikade jag och Sarah på varma mackor med köttfärs och ost på. Mums, säger jag bara. Kanske blev det en lite mäktig "fika" på en eftermiddag eftersom att jag nu sitter och klockan är 19.00 och jag är inte så jätte hungrig. Får ta och värma mig lite nudlar iallafall snart. Kvällen tänkte jag annars bara tillängna framför datorn till något program och skype! =)

Håller hoppet uppe en dag som denna. Blev lite rörd igår efter ett samtal, men saker och ting kommer till att lösa sig. Jag tror verkligen det! Men som en känslig person som jag så känns det med vissa besked som gör att gnistan lite slocknar.

/Jasse


Konsten att bestiga ett berg..

Onsdag kväll och herregud vad dagarna susar förbi... Helg var det precis och helg ska det snart åter bli!

I lördagskväll fick vi en liten introduktion till korridorsfesterna som verkar vara mycket populära här. Trevligt med nytt folk och hör och häpna, vi blev inbjudna på middag och älg är vad som står på menyn! Kvällen blev lugn för oss för på söndagen väntade utflykt till Preikestolen.

Norge; I´m in love! Jag, jasmine och Ulrika hade inte en susning om vad som väntade oss, men herregud...! Vi har minst sagt bestigit ett berg! Efter ca 2 timmar i uppförsbacke i GROV terräng och sten kände vi alla att vi levde. Nog var vi beredda att ge upp efter att vi sagt 100 ggr "Denna svängen sedan är vi där.." Ki fick vi!
Belöningen som väntade oss kunde vi nog inte riktigt föreställa oss och det var verkligen värt vartenda svorord och varenda svettdroppe.

Min praktik är verkligen superrolig! Jag har hand om egna patienter, springer på behandlingsmöte och det är imponerande hur mycket en sjuksköterska kan påverka här jämfört med Sverige. Idag stog "personlighetsstörning" på schemat vilket innebar undervisning på sjukhuset för de som ville, intressant föreläsning!

Nu kallar det fina vädret!
Hoppas allt är bra med er därhemma. Jag saknar er.
Kram Sarah






Njutning på högsta nivå!

Tro det eller ej, men nu har vi sett solen skina i hela 3 dagar och vad de sa på jobb så hade vädergubbarna sagt att det skulle vara så här hela veckan. Hoppas verkligen att det stämmer! Jag mår så bra av att solen skiner, finner inga ord för hur glad man blir när man går ut.

I lördags förmiddag tog vi oss i kragen och pluggade hela dagen. På kvällen var vi bjudna till en studentfest, men innan dess tänkte vi att vi skulle handla lite alkohol fri cider. Men när vi kommer till den vanliga affären kan detta inte ens hittas, utan där står det bara cider på 4,7%. Vi tänkte att vi kan ju inte vara de tråkiga svenskarna, så vi skulle inhandla oss vars 2 styckna. Men när jag kom till kassan för att betala tar kassörskan bara mina burkar och ställer åt sidan. Jag tänkte väl bara först att jag såg för ung ut eller något sådant, men sedan förklarar han att i Norge får man inte handla alkohol efter klockan 18.00 på fredagskvällar och lördagskvällar. Trodde fan han skämtade, men han var fullt allvarlig! Ett högt skratt gav jag honom där... norska regler är lite si och så.. eftersom att man som 18 åring får handla alkohol upp till 21%! ;)
När vi sedan hade varit hemma om med våra varor från affären begav vi oss till festen. På vägen dit gick vi självklart lite vilse, då vi inte riktigt visste var det var. Men Siri (en norsk tjej) kom till Rema för att möta oss. På vägen dit tänkte smarta jag att vi borde ta en genväg genom skogen.. Men inte gick det fortare, där var lera överallt och det var skit svårt att gå där. Rätt som det var råkade jag dessutom snubbla över en rot som stack upp, så jag trillade. Tror nog att Siri nog trodde att vi var fulla eller nått när vi kom fram till henne, eftersom att båda asgarvade! Festen i sig var väl inte jätte rolig, men vi satt iallafall med jätte härligt folk, där vi dessutom blev erbjudna om att komma hem till en tjej och en kille och äta älg.

I söndags var det upp tidigt för att åka med bussen vid 10.00. Det var jag, Sarah och Ulrika som då begav oss iväg för att ta oss till Preikestolen. Jag hade väl inte förväntat mig en turen som vi skulle få för att komma till Preikestolen, men det var en jäkla bonus när vi kom fram och fick se den underbara utsikten. Men de borde fan varna alla med hjärt sjukdomar och diverse sjukdomar till att bestiga detta berg. På vägen hittade man typ de älsta paren som skulle bestiga berget och vi tänkte: Kan de så ska vi klara det! Sagt och gjort så klarade vi det på 2 timmar. Trötta som vi var på kvällen så somnade vi tidigt (iallafall jag). 

Gårdagen spenderades på jobb, psykiatrin. Börjar känna att jag gjort mitt där nu. Känns att man är svensk, eftersom att de patienter som sitter i vardagsrummet knappt pratar med en, antagligen för att de redan har det jobbigt som de har och kommer vi där och ska prata svenska med dem i deras kris.. tror inte heller jag hade orkat med att någon inte alltid förstår en fullt ut när man är psykiskt sjuk!

Idag fick vi reda på att nästa vecka slutar vi på denna praktiken. Det har tidigare varit oklart om vi skulle få gå där i 3 veckor till(dvs 6 v sammanlagt) eller om vi skulle gå där som nu i 4 veckor. Nu kommer våra andra veckor vara utspridda på olika barn/kvinno-praktik platser, vilket glädjer oss. Mot slutet sen kommer vi till att vara i hemtjänsten, vilket ska motsvara vårdcentralen hemma... men det vet i tusan asså ;)

Här efter följer lite bilder sen helgen, fler finns på facebook. Kram Jasse











Beerfest

Dagen har spenderats på våra rum tillsammans med våra älskade plugg böcker. Kanske inte den roligaste lördagen man kan ha, men allt går bra när man ser fram emot något att göra efteråt!

Ikväll ska vi på något som kallas Beerfest, det ska visst vara något student jippo här i ett hus som ska ligga 5-10 min här ifrån. Väl där ska vi möta upp några av de som vi fikade med igår. Får dock bli en väldigt lugn kväll för oss eftersom att vi imorgonbitti beger vi oss iväg till Prekestolen!

Ha dé!

God bless Fridays...

...Vad vore livet utan helg? Och inte minst ljuva fredagar....? För är det någon dag i veckan som är värd att avnjutas är det väl ändå sista arbetsdagen, sista skoldagen, sista fritidsdagen, sista dagisdagen, sista vardagen...Fredagen! Att se tillbaka på veckan som varit, ge sig själv en klapp på axeln, slappna av och se framemot en helg är väl ändå härligt....?
Det har iallafall jag gjort denna fredag...

...tidig morgon blev promenad i ett mörkt Stavanger, rapport till höga doser morgonkaffe blev till prat med patienter, medicinutdelning och kortspel. Jäspningar och behandlingsmöte blev till lunch, ännu mer fika och hemgång... hemgång blev till härlig promenad i de fina kvarteren ner till byn. Fika med trevliga norska jentor ledde även till handling av både det ena och det andra..

...det ena och det andra ledde givetvis till en ultimat kväll med både Jasmine och räkor... räkor blev till mysig kväll i mitt kryp-in med tända ljus, kuddar och filtar(Tack mormor:)!).

Så njut! Det är ju fredag...
...nu fortsätter min fredag på mitt lilla vis. Så koseligt!

Kram Sarah























Plugg

Under förmiddagen har det blivit en del plugg för min del. Känner mig mer effektiv när jag har en hel dag som bara är avsatt för att plugga än när jag kommer hem från praktiken och är trött och sliten! Idag kollade jag även ut de sista bilderna som jag sedan tänker framkalla och sätta upp på min vägg idag. Känner mig en aning nere av att kolla på bilderna och därmed sakna alla, men samtidigt så stärker det mig av att kolla på dem, då jag vet vilka underbara människor osm väntar på mig där hemma sen!

Jag har fortfarande inte bestämt mig för om jag trivs här eller inte. Jag tycker själva Stavanger är en jätte mysig stad/by men det är något som ändå inte är helt rätt. Det kan ju vara för att vi bor rätt off och det känns som att vi bara är placerade mitt ute i ingenstans, eller så är det för att man inte har den vänskapskretsen som man alltid vet finns ett samtal bort eller en körsträcka bort.. Aja, får verkligen rycka upp mig snart!  

Snart ska jag bege mig in till stan för att först möta upp Sarah och sen möta upp Cecilie med en kompis för att fika. Hoppas även på att vi hittar räkor till kvällen att frossa i!

/Jasse


Underbara plugg- pärmen!

Det bästa med att sitta vid skrivbordet är att man ser dessa
underbara bilderna på mina favvisar!<3


Dessa intryck asså!

Huvudet är helt sprängt av intryck när jag kommer hem!! Det händer så mycket som jag inte hinner att analysera om när jag väl jobbar, utan som kommer på vägen hem eller när jag väl är hemma. Egentligen känner jag mig jätte trött ikväll, men samtidigt kan jag inte finna ro till att gå och lägga mig eftersom att jag är så uppspelt fortfarande. Som tur är har jag en fri dag imorgon, så då kan jag också tillåta mig själv att vara uppe lite längre idag och kanske kolla på någon program via datorn! =)

Imorgon har jag som plan att sitta och plugga hela dagen fram till ca 15.00 då jag måste så smått bege mig in till stan för att träffa upp Sarah. Sen klockan 16.00 ska vi möta upp 2 Norskor och fika med dem (en av dem är också sjuksköterska student på min avdelning, Cecilie). Detta ska verkligen bli super kul! Mest kul att knyta kontakter och bli visat lite annat än vad vi kanske sett tidigare och som man inte hade hittat själv. Hon sa nämligen att hon ska visa oss gamla stan och sen tänkte jag att hon inför söndag(då vi ska till Prekestolen) ska få visa oss fiskepiren.

För övrigt känner jag att språket börjar bli lättare och lättare att förstå. Det blir inte så många "Va?" nu längre som det blev i början när jag praktiserade. Eller så är det bara de på praktiken som har börjat rätta sig efter mig och pratar långsammare och tydigare?!?

/Jasse

En dag närmare helg! ;)

Oj, vad trötta vi var idag när vi steg upp.. kände mig som zombie i morse (och hela dagen). När vi gick vår dagliga morgonpromenad och var inne på sluttampen av skogspromenaden börjar plötsligt ett lyktstolpe ljus plötsligt blinka lite konstigt.. inte mer tänkte vi på det. Men precis när vi var framme och skulle gå förbi den slocknade den. Jag skämtade till det att det säkert var någon från "ande- världen" som hade sällskap med oss. Men sen när vi gick förbi ett litet hus small det plötsligt till i det. Fasiken vad rädda vi blev!! Sarah sprang så att jag knappt såg röken av henne och jag joggade och asgarvade(som jag brukar göra när jag blir rädd). Ska det hända mer sådant här när man går där själv vet i tusan om man inte ska ta och göra om promenaden till en joggingrunda istället ;)

Idag fick jag egentligen sluta 14.00 och gick därför upp till Sarah´s avdelning för att kolla hur hon hade det och se om hon skulle sluta tidigare, men hennes handledare var ganska bestämd med att Sarah skulle få komma ut och snacka! När jag väl var tillbaka på min avdelning kom Sarah till den efter ca en kvart, så vi fick alltså sluta 30 minuter tidigare än planerat! Härligt. Promenaden hem blev heller inte som väntad. Det stannade en kille en bit framför oss, stoppa ner sin hand i sin jackficka, precis som om han skulle ta något där och när vi gick förbi frågade han först mig om jag var upptagen ikväll. Jag var snabb med att säga JA! Sen frågar han Sarah samma sak. Vi fick raska steg och gick därifrån. Frågan är ju bara vad han hade sagt om vi sagt att vi var lediga ikväll?!? Usch, vill nog inte tänka tanken ens!!

Väl hemma idag somnade vi båda två i ca 1 h. Skönt var det... men frågan är om tröttheten blev bättre? Tror tyvärr inte det blev så. Nu har jag precis suttit och pluggat i ca 1 timme och nu sitter jag här med min mat för kvällen, Pytt i panna med knäckebröd med skinka på! (Mumsigt med skinka igen!). Sarah är däremot nyttigare och är ute och springer!

Ikväll blir det till att skypa (som vanligt) med Nicklas och senare efter det ska det mysas till Idol!

För er som vågar och vill få er ett skratt så gå in på denna länken... Jag fick mig iallafall ett gott skratt när Sarah kollade på detta! : http://www.youtube.com/watch?v=yOiMqm1JgYU

Ha de!(som alla andra norskar säger)


Minst sagt, en händelserik dag!

Tänkte att det var ett tag sen jag skrev något i bloggen. Så nu skriver jag om min dag och planer framöver.

Var på praktiken idag där det hände en hel del saker. Dels fick jag vara kontaktperson till en av partienterna, vilket i sig kändes väldigt nervöst! Känns liksom som att man har ett sjukt stort ansvar för att patienten ska må bra under dagen. Sen under eftermiddagen var jag med om det jag fasat för under en vecka... bältläggning. Känns helt sjukt när man tänker på det, men samtidigt var det bra att ha sett det, för att senare slippa vara rädd.

Jag vill idag också säga att jag är en väldigt glad "jente". Idag är nämligen en stor dag då Alex(min bror) klarade sin kliniska bedömning och därmed är klar med sin sjuksköterska utbildning! Grät nästan när jag läste det! Helt sjukt stort eftersom att han kämpat så jäkla hårt med sin utbildning. SÅ ETT STORT GRATTIS BROR!

Fick reda på lite utflykts mål igår på praktiken och när vi söker på det på internet visat det sig att det är sista helgen nu på lördag och söndag som man kan åka till ett av dem (med buss och båt som passar ihopa). Så vi ska nämligen till Prekestolen då! Kul=)

Kyss og klem


Lördag? Söndag? Eller söndag på en måndag?

Mister Christos sista hela dag i Stavanger.
Frulle i spanjors sällskap och en galet snabb förmiddag, helt plötsligt kom ett meddelande från Britt att det var dags att hämta leveranserna med mat och ännu fler förnödenheter. Att bo i exil är uppenbarligen inte lätt!
Britt kom och Jasse och Sarah åkte på en tur som de så gärna ville betala för men kära Britt sa dock "Nei Takk, jai aer en vuksen kvinne, jai haver pengar selv" och tjejerna fick tacka för tjänsten med skam iställer för generositet.

Sönda.. hrrm, måndagen fortsatte skönt och mysigt.. Regn, rusk och massage, jo man tackar! Varma koppen och knäckebröd, hösten är här, fast så länge man kan njuta av den kan man inte klaga.

Som sagt, en slapp lördag, eller vad var det nu..? En slapp söndag, just det! En slapp söndag, eller nej, en skön fri måndag fortsatte med lite tortellini och gott vin som avnjöts i gott sällskap med "ensam mamma söker" som sällskap.

Jasse jobbar imorgon och Christos och Sarihto tog bussen till stan och satte sig i hamnen på sitt favoriställe och tog ännu ett glas vin. Bra musik, bra sällskap, bra omgivning; helt enkelt en bra kväll. Även denna kvällen avslutades med en dans, fast denna gången ensamma på ett tomt dansgolv med publik. Varför då inte gå hela vägen och dansa på brännö brygga? Sagt och gjort, dans på kajen i Stavanger fick bli nästa steg varefter vi gick förbi domkyrkan för att sedan ta bussen hem till baracken. Lite häng i köket nu innan sängen kallar..

Lev väl!

/Christos & Sarihto
































En händelserik och fartfylld helg....

Hej!
Helgen har varit mycket trevlig och mysig. Jag och Jasse har fått god mat, gott med dricka och så mycket mycket mer..

I lördags kom Christian hit, snäll som han är hade han körrt Malmö runt för att hämta upp förnödenheter till oss. det blev rena julafton för mig och Jasse och efter en kort rundvisning runt i baracken tog vi tre bussen upp för att utforska centrum. Detta blev en mycket positiv upplevelse med rundgång i mysiga gränder, hav och hamn, färgglada små hus i alla dess färger, det kändes som en tur på Liseberg..
Fika blev det, handling blev det också, det var ju lördag och kvällen skulle bjudas på både förrätt och efterrätt, gott vin, härlig musik för att sedan ta bussen in till stan igen. Med andra ord var det vi som ockuperade köket, det blev en kväll med temat "Sverige". Spanjorerna fick lång näsa och fick snällt vända i dörren, vi njöt!
Väl inne i stan igen gick vi in på en nattklubb där vi konstaterade att norrmännen är väldigt inställsamma, mycket mycket på, låtsas att dem är svenskar och kommer från götet..hmm...

Jag och Christian tröttnade på klubbandet och bestämde oss för att ta en tur längs hamnen, där det finns gott om små mysiga ställen med livemusik. Vi fick oss en svängom innan vi tig bussen hem med de norska kidsen! Där vi även konstaterade att åldern tagit ut sin rätt..

Söndagen blev en riktig söndag, vilket innebar sovmorgon, lång frukost med bullar i ugnen, promenad med picknick, fikor, kaffe, mormors goda kladdkaka, promenad igen, rester från lördagens bravader och slutligen te till valvakan.

Idag regnar det, Jasse är på praktiken och jag och Christian tar det lugnt en stund. När Jasse är på ingång om ca en timme ska vi få hjälp av en lärare på skolan, vår mat från Sverige har nämligen kommit så denna ska givetvis hämtas!

Ikväll väntas god middag och ev en tur till hamnen.














































KRAM /Sarah & Chrille

Skrämmande...

Idag har Sarah varit en ängel och gjorde efterrätt till oss, varm banan med smält choklad i och glass. Tanken var god men vi båda sa att den varma bananen skulle egentligen varit fylld med ljus choklad istället för den mörka.

När vi sedan satt och kollade på Idol och hade vårt egna lilla fredags mys så slank plötligt en mening ur min mun där jag blandade svenska och Norska ord.
- De må inte åka ut direkt....
Jag reagerade inte ens när jag sa det utan det kom bara helt naturligt och Sarah gav mig en blick utan dess like. Efteråt kom jag liksom på vad jag just sagt och vi bröt ut i full skratt!
/Jasse

Lite bilder följer nedan på en summering av kvällen:








Rolig dag!

Idag har jag och Jasse suttit i skolbänken tillsammans med de norska studenterna under ett reflektionssemenarium med alla som också har praktik inom psykiatrin. Mycket intressant!
Vi fick presentera oss för de andra och blev väl omhändertagna. Det norska folket är verkligen supertrevliga och måna om oss svenskar! Måste dock säga att vi svenskar har en generellt bättre hållning vad gäller mat. Lunchraster existerar inte utan ersätts med små raster då man proppar i sig mackor och socker eller så drar man upp en rulle risgrynsgröt ur väskan och häller upp det i en plasttallrick... Nej tacka vet jag matlådor!! Vi får helt enkelt lära oss att leva med dessa onda blickar vi får ett taga till..!

Jag har gått och blivit lite sjuker, (har redan kommit fram tillsammans med Jasse att det är pga näringsbristen!) Men det är inget att hänga upp sig på och med Jasse som blivande syrra har jag redan blivit uppassad som aldrig förr..

Min praktik igår var väldigt rolig! Rutinerna är väldigt lika dem jag är van vid sen sommaren. Personalen är supertrevlig och det är mycket unga tjejer som jobbar där. Min handledare hade oturligt nog bytat pass så henne fick jag inte se mycket av igår heller tyvärr. Men imorgon bitti är det dags igen, sista morgonpasset innan helgen. Har hört lite på omvägar att stan har mycket bra att erbjuda både vad gäller nattliv och mysfaktor. Detta ska utforskas närmare för till helgen ska det hållas helg på riktigt!

Soppa väntar magen denna kväll, det är ju faktiskt torsdag...
Kram på er!

Skoldag

Idag var vi på Stavangers universitet där vi skulle vara emd när de andra från Norge gjorde lite reflektioner kring sin praktik. Vi tänkte innan vi gick att vi lätt kunde smita hem om och fixa lunch när vi hade en längre rast, men tror ni vi hade det? Nej, både jag och Sarah satt och hade värsta låga blodsockret mot slutet. Förstår inte hur norrmännen klarar av att livnära sig på mackor, morgon och lunch? De äter verkligen ingen sund mat här. När vi slutade idag så rusade vi i stort sätt hem och fixade lite mat. GOTTIGT!

För övrigt känner Sarah sig dålig idga och knaprar mina Ipren. Trist, men samtidigt är det bra att hon får vilat ut så hon klarar av helgen då Christian kommer upp. Får väl gå och göra soppa till henne sen också?!? ;)

Helgens planer är redan upplagda: Christian kommer på lördag morgon och då ska Sarah möta honom. Sen på dagen ska vi nog utforska city och på kvällen är det planer på vin och god mat här hemma för att sen dra till någon pub i city. Hoppas verkligen vi kommer iväg nu bara, så inte Sarah blir sämre. Vi funderade innan om det kan ha med mat osv att göra att man blir sjuk. För visst blir immunförsvaret sämre av kass mat? Det intalar vi oss iallafall!

Vi satt innan och pratade om maten som ska komma upp i lådorna som vi skickat upp och satt och längtade. Jag sa att jag faktiskt inte visste vad jag längtade efter, men kanske godiset och så vidare. Men rätt som det är säger sara:
- Jag vill bara ha knäckebrödet!
Haha, denna kvinna är alldeles för nyttig av sig om hon längtar efter knäckebröd!

/Jasse

Ensam dag.

Jag och Sarah har fått helt olika turer för dagen på praktiken, jobbade morgon och hon jobbar kväll. Känns en aningen ensamt att laga sin mat nu, som förövrigt blir pytt i panna idag. När jag kom hem idag försökte jag mig på att betala in min hyra från här nere, men sheit vad svårt det var. Med hjälp av Arnes hjälp klarade vi det på ca 30 min! Jag sa iallafall en sak, jag ska aldrig betala en sådan räkning igen, haha ;) efter räkningen var betalad gick jag mig för att bara vila lite, men somnade ganska hårt och vaknade inte förrän en timme senare (antar att jag behöver all sömn jag kan få, när där väl är lugnt i huset).

Känns för min del som att dagarna går bättre och bättre här, visst har man hemlängtan men det är inte alls som när jag grät mig igenom hela natten! Känner att jag tar dagen som den kommer. Sen har jag ju skype som verkligen känns som en räddare i nöden! <3

/Jasse


Första praktik dagen

Idag började vi på vår praktik, detta innebar att gå upp 5.15 för att kunna gå till sjukhuset en timme senare. När vi gått genom mörker i skog, upp för kullar och ner för kullar var vi äntligen framme vid sjukhuset 06.55 ;) Att komma 5 minuter innan vi började tyckte jag iallafalll var bra taijming. Väl inne på psykiatri avdelning B3, fick jag först rapport där jag knappt hängde med på vad de sa, eftersom att alla pratade så fort och i munnen på varandra. Sen visade min handledare (som för övrigt verkar vara en jätte härlig person) runt mig på avdelningen. Avdelningen bjöd på frukost och jag fick äta smörgås med smör och ost på idag (dagens höjd punkt!!!). Hände en del idag på praktiken också, fick vara med om mitt första suicid försök (typ) och ett utbrott hos pat, KUL när det händer något! :)

Båda två fick sluta 11.00 idag, vilket var en lagom kort dag. Efter en powernap begav vi oss ut för att fråga om skolan visste någonstans där man kan handla billiga cyklar eller om de hyr ut några.. men detta visste de ej.. så vi får glatt gå genom skog, backar och mörker tills vi slutar här.

Idag är även den första dagen jag har hunnit med att verkligen sitta ner och plugga lite medans Sarah tog sig en löparrunda. Till mat idag har vi faktiskt lagat lasagne, vilket blev gott som bara den (förutom att den färdigköpta såsen enbart smakade ketchup!;) )

Imorgon jobbar vi helt olika tider, så jag kommer få gå själv i mörkret på vägen dit och sarah i mörkret på vägen hem... inte lika kul!

Ha det så bra, för det tänker jag iallafall ha! /Jasse

Fixardag

Hej!

Idag har vi fixat lite inför praktiken som startar imorgon. Schemat är inte vad som ska motsvara praktiken hemma i Sverige. Psykiatrindelen kommer ta upp större delen av tiden, vilket innebär att barn- och kvinnor delen blir mindre. Väldigt tråkigt!

Det har blivit både skratt och tårar omvartannat. Vi bor ca 5 km från sjukhuset och bussen börjar inte gå förrän kl 8 på morgonen, så morgonpromenad genom skog och terräng med kor och får längs vägkanten är vad som väntar oss framöver.. Vi kan dock reglera schemat själv vilket betyder att vi slipper gå ensamma genom skogen kl 06.15 på morgonen!!!

Det har även inhandlats mat idag, mer behöver vi inte säga. Beskåda och kommentera vett vi!;)

Puss&Kram/ Jasse och Sarah







Upptäcksdag

Imorse bestämde vi oss för att lära känna området lite bättre, så en orientetingsdag har det blivit denna söndag. Runt om oss finns det väldigt fin natur med skog och löparsträckor. Vi hade turen att springa på en lärare där som blev engagerad mycket engagerad i oss. Vi sa hav, hon körde oss till en strand, en strand som låg en bra bit bort ifrån där vi bor, förbi flygplatsen. Men med matsäck och kläder efter väder bestämde vi oss för att gå tillbaka till vårt campus. Detta tog tid men var skönt och nu har vi en bättre hum om omgivningen. Naturen här är vacker och människorna är hjälpsamma och trevliga!
Här kommer dagen i bilder. Kram Sarah


















































Efter första natten

Första natten är avklarad med nöd och näppe... Känns som om när man ligger ensam i sin säng kommer alla tankar och saknad och man inser hur mycket livet där hemma är värt! Trodde aldrig jag skulle reagera så här nu, men detta blev en chock för mig att komma upp hit. Men vi måste klara av detta, känns som att klarar man inte av denna utmaningen hur ska man då klara av andra utmaningar i livet?

/Jasse

Äntligen.....?!

.....Eller? Dagen har varit lång för oss töser små. Kl 05.50 tog vi tåget från Svågertorp till Kastrup med blandade känslor. Efter incheck, slit och släng med väskor och varma skinn(var ju tvungna att åka med VINTERJACKA!!)  var vi välförtjänta av en god frukost för en rejäl peng. Efter inhandling i taxfree begav vi oss till gaten och kunde stappla rätt in på planet som skulle ta oss till Stavanger. Vi möttes av en enormt ottrevlig flygpersonal. Planet var fullt av passagerare, in kommer vi med tungt handbagage, stor jacka, svett och tårar och får ALLAS onda blickar emot oss. Väl därefter gick allting smärtfritt, och efter en tur med flygbuss och ännu en buss efter väntan i ösregn anlände vi till Universitetsområdet i stavanger. Turen var på vår sida, vi lyckades haffa en stackars norsk student som snällt hjälpte oss att hitta och bära tunga väskor..
Efter mycket om och men nådde vi äntligen slutstationen, vårt hem de kommande månaderna, som visar sig vara en BARACK!!!!!! HYMPF! Nog är vi fattiga studenter men inte är vi förtjänta av att bo i en trälåda heller...? Korridorerna består av luftkonditioneringsrör som täcker taket, ett gemensamt kök som blivit bokstavligen talat ockuperat av spanjorer (och vad vi hört på omvägar är dem heller ine speciellt omtyckta här, eftersom de festar fram till 6 på morgonen vardag som helg...), tre stycken gemensamma toaletter inkl dusch samt 7 st sovrum. Rummen är verkligen under all kritik men positiva som vi äör försöker vi pynta och göra det bästa av situationen! Vi har ingen soffa att sitta i, heller inget allrum eller sällskapsrum.
Efter en lunch bestående av nudlar somnade vi gott. Under em gick vi på en mindre upptäcksfärd i ösregn och inhandlade det absolut nödvändigaste varorna.
Vi har haffat 2 svenskor från kalmar som verkar vara mycket trevliga, vi börjar med andra ord se ljuset i tunneln...
Så, nu sitter vi här, jag och Jasse, efter en middag bestående av vårrullar, nudlar och morötter, dästa och trötta är vi. Vad ska vi göra en kväll som denna?! Filmkväll och godis=)

So long! Sarah & Jasse











































!

HEJDÅ SVERGE & HEJ TILL NYA ÄVENTYR I STAVANGER! (med 18kg övervikt!!!)

/Jasse

1 dag kvar

 

Nu kan jag snart inte räkna ner längre på dagar.. Känns som att denna dag kommer jag mer räkna timmar än den enda dagen som är kvar! Fick ett positivt mail idag från den som är ansvarig om denna resa, där det stod att vi fick utökat stipendium med 240 Euro. Alltid något! Jag blev iallafall överlycklig över det beskedet.

Nu när jag/vi ska åka har man börjat inse hur mycket alla kontaker man har som är av betydelse. Även om jag inte är den som umgås alltid med mina vänner, så kommer jag sakna att kunna umgås med dem när jag vill. Men får samtidigt ändå tänka att man kommer säkert skaffa nya där nere, eftersom att man kommer till att leva ett så taijt liv med alla i korridoren (Hoppas jag).

Idag ska det käkas lunch med pappa och sen vid 16 ska jag åka med Lina och hälsa på mamma på sjukhuset. Som ni kanske förstår är det mycket annat än just denna resa som kretsar runt i mitt huvud, saker som kan göra en tokig genom att bara tänka på det.

Ikväll blir det fredags mys med massor av chips och dippa!

 /Jasse


3 dagar kvar

Usch, dagarna bara rusar förbi! Hade lektion idag mellan 8-12, sen cyklade jag hem och fick besök av min fina Madde. Fick även en avskedspresent av henne som jag egentligen skulle fått i lördags, så jäkla sött. Fick en ram med ett foto på oss två i och ett jätte fint kort. Detta kommer självklart till att följa med på vår resa och stå på mitt rum! Ohh inser verkligen hur mycket jag kommer sakna alla här hemma under denna period! Samtidigt försöker jag intala mig själv(vilket är sant) att 3 månader inte är jätte lång tid. Tror tiden kommer gå fort när väl första veckorna är över. Jag och Sarah får helt enkelt roa varandra!

Nej nu ska jag börja packa ner kläderna som jag tvättat idag! För övrigt kan jag meddela att jag igår skrev ut våra biljetter... och imorgon ska det växlas pengar!

 /Jasse

 


4 dagar kvar

Nu blir det mer och mer nedräkning för varje dag som går. Idag har jag varit på ikea och handlat täcket, fick bli ett varmt täcke! =) Träffade även Cilla idag på mobilia och pratade en massa skit.

Och vet ni vad? Kryss i taket så har jag faktiskt börjat packa. Har inte tagit ner några kläder ännu och packningen är redan uppe i 14,5kg. Känns som om att det kommer bli en fet övervikt på väskorna på lördag!! ILLA!

/Jasse

Inlägg från andra bloggen från 6/9

Idag är det bara 5 dagar kvar. Nu är försäkring antagligen fixad och jag borde inrikta mig på att börja packa, men har inte riktigt humöret/orken till det. Imorgon ska jag bli hämtad av farmor efter skolan för att inhandla ett täcke att ha med mig.

I lördags var det dags för avskedsfesten för mig och Sarah. Jag kom till henne vid 12 och sen hade vi fullt upp hela dagen. Vi tänkte när vi bestämde tiden jag skulle komma att vi skulle kunna fixa allt i lugn och ro, men så var/ blev det inte riktigt! Kvällen blev kul sen, det enda var att det blev så uppdelat, men antar att det blir så när man har något ihopa för första gången. Utgången blev däremot mindre lyckad för min del, då jag hade huvudvärk och ryggen gjorde ont efter promenaden dit.

/Jasse


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0